Hvad er kiropraktik?

Kiropraktoren er specialist i diagnosticering, behandling og forebyggelse af forstyrrelser i kroppens led og muskler og deres påvirkning af nervesystemet. Nedsat eller ukorrekt funktion af specielt rygsøjle og bækken kan irritere led, muskler og nerver, som kontrollerer vores holdning og bevægelse. Irritation af kroppens led, muskler og nerver kan forårsages af skader, mangel på motion, forløftninger, gentaget ensidigt arbejde, gigt, dårlig holdning og/eller stress.

Kiropraktorens mål er at finde årsagen til lidelsen og genvinde normal eller optimal ledbevægelighed og funktion, og ikke kun kortvarig smertelindring.

Man kan henvende sig direkte til en kiropraktor uden henvisning fra egen læge eller speciallæge.

Siden 1992 har kiropraktorerne været autoriserede af Sundhedsstyrelsen og Den Offentlige Sygesikring samt sygeforsikringen "Danmark" yder tilskud til behandling hos kiropraktoren.

Kiropraktorens uddannelse

I dag uddannes kiropraktorerne på Syddansk Universitet, Odense. Kiropraktoren har gennemgået en 5-årig kandidatuddannelse på universitetet og en 1-årig klinisk turnusuddannelse før autorisation kan opnås. Læs mere på www.sdu.dk under uddannelse - klinisk biomekanik.

Kiropraktikkens oprindelse

Ordet kiropraktik er af græsk oprindelse og betyder "behandling med hænderne". Kiropraktisk behandling har været kendt i årtusinder i en lang række kulturer som en del af folkemedicinen.

Den moderne kiropraktiske behandling blev imidlertid først grundlagt i 1895 af Daniel David Palmer, der ud fra egne erfaringer med behandlingen oprettede den første kiropraktorklinik. Allerede i 1897 etablerede han den første kiropraktor-læreanstalt i Davenport i staten Iowa, USA.

Den første kiropraktor I Danmark åbnede sin klinik i København i 1920. I dag er der ca. 550 kiropraktorer I Danmark.

På verdensplan er der nu cirka 55.000 kiropraktorer, hvoraf hovedparten er hjemmehørende i USA.