Den 16. august 2019 kunne Ole Carøe fejre 40 års jubilæum som kiropraktor i Holte Midtpunkt.

– Carøe Kiropraktik er en helhedsorienteret praksis for hele familien, hvor vi er specialister i at behandle led-, muskel- og rygsygdomme. Hver eneste dag behandler vi patienter, typisk for slidgigt, sportsskader, ondt i ryg eller nakke. Og vi ved at vi gør en forskel for disse patienter, som efter endt behandlingsforløb får en markant bedre daglig tilværelse, fortæller Ole Carøe.

40 år er lang tid. Der må være sket en del gennem årene?

– Det må man sige, fortætter Ole Carøe. Jeg husker stadig tilbage i 1978, hvor jeg lige var kommet ”frisk på fad” tilbage til Danmark efter min uddannelse på Palmer College of Chiropractic Davenport i Iowa USA. Det var samme år der for første gang blev givet tilskud til kiropraktisk behandling herhjemme, igangsat af daværende Socialminister Eva Gredal (S).

– Dengang var vi forholdsvis få kiropraktorer i Danmark, og det mest naturlige for mig, var at starte som selvstændig. Så i 1979 slog jeg for første gang dørene op for kiropraktorklinikken i Holte Midtpunkt.

– Jeg var - og er da fortsat - aktiv sportsudøver, så det var naturligt for mig at kaste mig over lokalsporten med min specialviden om hele kroppens bevægeapparat. Således var jeg i 10 år kiropraktor for Holte idrætsforenings 1. divisionshold i håndbold fra 1979-1989. Det med sporten tog lidt mere om sig, da jeg blev medstifter af Dansk Kiropraktor Forenings Idrætsudvalg i 1989. DKF, som foreningen kaldes i daglig tale, var forholdsvis ny på dette tidspunkt, men Idrætsudvalget formåede alligevel allerede i 1991 at blive medlem af FICS (Federation International Chiropractic Sportive). Den internationale sportskiropraktikforening, gennem hvilken kiropraktorer for første gang bliver engageret ved De Olympiske Lege.

– Det var i denne periode rigtigt mange fik øjnene op for, hvor effektiv kiropraktik kan gøre en forskel - både på længere sigt, men så sandelig også i stressede korte situationer. For mig var det netop spændende at gøre mit arbejde for øjnene af flere hundrede tilskuere under en håndboldkamp - især når den uheldsramte spiller kunne rejse sig og tage del i spillet igen - blot efter nogle få minutters behandling.

I 1992 kommer så kiropraktorloven, der autoriserer kiropraktorer, hvad har det betydet for jer som kiropraktorer?

– Det gjorde en væsentlig forskel. For det første er det kun kiropraktoruddannede, som kan kalde sig kiropraktorer. Vi havde en del uautoriserede ”kolleger”, som benyttede sig af titlen, med den ulempe at de ikke havde den nødvendige og rette viden til at manipulere kroppens led. En kiropraktor er ganske enkelt specialisten indenfor netop manipulation af kroppens bevægeapparat. Derud over har vi som kiropraktorer en del behandlingsformer, som kun vi må og kan udføre og samtidigt giver det naturligvis også et større ansvar for behandlingens gennemførsel.

– Som en naturlig udvikling af autorisationen så kiropraktoruddannelsen dagens lys på Syddansk Universitet i Odense året efter i 1993. Her uddannes kiropraktorerne sammen med lægerne.

– For mig personligt kom autorisationen til at betyde et større ansvar for vores stand som helhed, da jeg gik mere ind i foreningspolitikken i DKF. I perioden 1999-2017 var jeg således formand for kiropraktorerne i Københavns Amt, fortæller Ole Carøe.

Lokalt i Holte, må der også være sket en del?

– Der har været fart på i alle årene. Jeg har haft 7 kiropraktorer i et års turnus og i alt 10 kiropraktorer ansat i perioden. Det er blevet til 30.600 patienter og mere end 153.000 behandlinger. Vi har behandlet kolikbørn, idrætsfolk og mennesker i alle aldre - helt op til 1o1 år. Behandlingerne er hovedsageligt smerter i lænd, nakke og hoved. Også idrætsskader som tennisarm, skulder, knæ og fod. Dertil ikke at forglemme den vigtige forebyggende og vedligeholdende behandling. I 2018 indledte jeg også et samarbejde med Rudersdal Kommune om sundhed og forebyggelse på arbejdspladsen, en indsat jeg forventer mig en del af fremover. Så jo, selv efter 40 år er der nok at tage sig til, slutter en glad Ole Carøe.